Bee.pl
Bee.pl
Podwyższone stężenie triglicerydów (TG), zwane hipertriglicerydemią (hTG), to zaburzenie lipidowe, podobnie jak podwyższone stężenie całkowitego cholesterolu i „złego" cholesterolu LDL i obniżone stężenie „korzystnego" cholesterolu HDL w surowicy krwi. Nie sprawia dolegliwości, a wykryć je można wykonując w laboratorium lipidogram.
Wykrycie, a następnie leczenie (jeszcze dietą) nadmiernego stężenia triglicerydów jest nad wyraz ważne, ponieważ hipertriglicerydemia zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
użycie optymalnej diety i prowadzenie zdrowego stylu życia odgrywa ważną rolę nie tylko u chorych, którzy już posiadają podwyższone stężenie triglicerydów, lecz także u tych, które są w grupie ryzyka tego zaburzenia, czyli osób:
• z nadwagą, a zwłaszcza z otyłością,
• z zaburzeniami metabolicznymi,
• z cukrzycą, zwłaszcza typu 2,
• z niedoczynnością tarczycy,
• z chorobą nerek,
• przyjmujących pewne leki, m.in. Niektóre leki na nadciśnienie tętnicze, estrogeny (zwłaszcza doustne), kortykosteroidy.
Tytuł Zalecenia dietetyczne dla pacjenta z podwyzszonym stężeniem triglicerydów Autor Aleksandra Cichocka Wydawnictwo Medyk EAN 9788364045660 ISBN 9788364045660 Kategoria Poradniki\Uroda i zdrowie ilość stron 96 Rok wydania 2018 Oprawa Miękka
- ISBN - 9788364045660
- Oprawa - miękka
- Autor - Aleksandra Cichocka
- Wydawnictwo - Medyk
- Ilość stron - 96
- Rok wydania - 2018