OPIS Spirulina to mikroskopijna alga rosnąca w wodach jezior Afryki, a także Ameryki środkowej i południowej. W swoim składzie mieści aż 60% białka. Jest źródłem naturalnego jodu, selenu, żelaza, cennych witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12), oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in.
kwasu gamma-linolenowego (GLA). Białko, które znajduje się w jej składzie składa się aż z 18 aminokwasów, z czego 8 z nich to aminokwasy ezogenne, czyli te, które nie są wyprodukowane poprzez organizm i musza zostać dostarczone z pożywieniem.
Białko bierze udział w utrzymaniu masy mięśniowej, rekonwalescencji, optymalnej regulacji cukru we krwi, a także w utrzymaniu zdrowych kości. Ze względu na wysokowartościowe białko spirulina jest modna w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.
Żelazo, którego źródłem jest spirulina odrywa w organizmie role w transporcie tlenu do komórek. Bierze również udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek i hemoglobiny. Wspiera na dodatek korzystną pracę układu wytrzymałościowego, a także może przyczynić się do zmniejszenia zmęczenia.
Warto dodać, iż to pochodzące z tej algi jest lepiej przyswajane niż to pochodzenia zwierzęcego. Związane jest to ze strukturą fikocyjanin, które są zdolne do tworzenia kompleksów z żelazem. Jod bierze udział w utrzymaniu korzystnych funkcji poznawczych, funkcjonowaniu układu nerwowego i pomaga zachować zdrową skórę.
Jod przyczynia się w dodatku do dobrego funkcjonowania tarczycy. Selen pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie, w korzystnym funkcjonowaniu układu opornościowego, tarczycy, a także w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Kwas gamma linolenowy pozytywnie wpływa na korzystne ciśnienie krwi, ma działanie przeciwzapalne, pozytywnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci i wspiera oporność. Witamina B6, która znajduje się w spirulinie przyczynia się do utrzymania poprawnego metabolizmu energetycznego i pomaga w dobrej produkcji czerwonych krwinek.
Przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Witamina B12 pomaga w funkcjonowaniu układów nerwowego i wytrzymałościowego. Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego a także do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Spirulina ma w sobie dwa rodzaje pigmentów, zielony chlorofil, niebieską fikocyjanę oraz takie oksydanty jak beta karoten i witaminę E. Dzięki nim znamionuje się właściwościami antyoksydacyjnymi i oczyszczającymi organizm.
Działanie anyoksydacyne polega na usuwaniu wolnych rodników z organizmu, a także na ochronie komórek. Dzięki czemu może spowalniać procesy starzenia się organizmu. Komponentyspirulina* (*certyfikowany naturalny) Opakowanie zawiera 625 tabletek.
1 tabletka gromadzi 400 mg Spirulina platensis. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 gWartość energetyczna: 1436kJ/350kcalTłuszcz: 5,5 gw tym kwasy nasycone: 2,6 gWęglowodany: 18 gw tym cukry: 3,1 gBiałko: 65,7 gSól: 0,3 g