Sól peklująca 200g marki Marco polo

3,7 1
Według internetowych rankingów, cena tego produkut waha się w okolicach 5 zł. Jak Ty oceniasz ?
Sól Peklująca Sole peklująca albo też inaczej sól z azotynem sodu jest szeroko wykorzystywana jako środek konserwujący żywność. Stanowczo we wszystkich wędlinach i niektórych produktach rybnych. Jest sprawnym środkiem przeciwbakteryjnym - przeciwko Clostridium botulinium, bakterie te powodują zatrucie jadem kiełbasianym co ma potencjalnie niezwykle poważnym konsekwencje zdrowotne. Czy sól peklująca jest zgubna? Sól peklująca posiada w sobie azotan sodu który jest powszechnym konserwantem wykorzystywanym w wędlinach, takich jak bekon, wędliny i suszone mięso. Azotyn sodu którego nie ma za dużo w ...
  • Producent - Marco Polo
  • EAN - 5902686970903
  • Rodzaj - sól

Oferta Cenowa

Marco Polo - Przyprawy Świata Marco Polo - Przyprawy...
Marco Polo - Przyprawy...
Sól Peklująca 200g 2,0 DO SKLEPU
Sól Peklująca Sole peklująca albo też inaczej sól z azotynem sodu jest szeroko wykorzystywana jako środek konserwujący żywność. Stanowczo we wszystkich wędlinach i niektórych produktach rybnych. Jest sprawnym środkiem przeciwbakteryjnym - przeciwko Clostridium botulinium, bakterie te powodują zatrucie jadem kiełbasianym co ma potencjalnie niezwykle poważnym konsekwencje zdrowotne. Czy sól peklująca jest zgubna? Sól peklująca posiada w sobie azotan sodu który jest powszechnym konserwantem wykorzystywanym w wędlinach, takich jak bekon, wędliny i suszone mięso. Azotyn sodu którego nie ma za dużo w soli peklująca w żywności uniemożliwia jej psuciu i namnażaniu się bakterii, czyli działa jak konserwant. Mimo wszystko trzeba pamiętać iż jest to substancja w wysokim prawdopodobieństwie rakotwórcza, spożycie jej w nadmiernych ilościach w łączności z innymi związkami chemicznymi z żołądku tworzy nitrozamin, ale nie ma też co popadać w skrajność ponieważ podawana w nieznacznym stężeniu nie jest krzywdząca. Sól peklująca proporcje w zastosowaniu Proporcje w zastosowaniu soli peklującej są takie że, w 100ml wody rozpuszczamy 25g soli co starczy do nastrzyknięcia około 1 kg mięsa. Jeżeli stosujesz metodę zalewową to powinieneś rozpuścić około 50g soli peklującej w 1 litrze wody. Mięso powinno być w pełni zalane poprzez około 7 dni. Przechowywać się je powinno w temperaturze około 8 poziomów C. Sól peklująca a saletra spożywcza Saletra spożywcza to ogólnie znana jest po nazwą azotynowej mieszanki solnej, dedykowana jest do robienia wszelkiego rodzaju solanek jak i peklowania na sucho. Sól peklująca natomiast ma podobne wykorzystanie z tymw dodatku sprawia, iż mięso przybiera różowy albo ciemnoróżowy kolor. Sól peklującą można zastąpić saletrą. Zalewa z soli peklującej Tak jak wspominaliśmy wcześniej, jeżeli chcesz zrobić zalewę powinieneś rozpuścić około 50g soli peklującej w 1 litrze wody. Mięso powinno być kompletnie zalane przez około 7 dni. Przechowywać się je powinno w temperaturze około 8 stopni C. Do takiej zalewu z soli peklującej warto dodać przyprawy takie jak liść laurowy, ziele angielskie ziarno, kolendrę owoc, czosnek płatek czy estragon.
  • Producent - Marco Polo
  • EAN - 5902686970903
  • Rodzaj - sól
  • Wielkość opakowania - 200