Ozdarska joanna Żywienie i usługi gastronomiczne

4,11 1
Według internetowych rankingów, cena tego produkut waha się w okolicach 42 zł. Jak Ty oceniasz ?
Podręcznik Żywienie i usługi gastronomiczne cz. X Planowanie żywienia i produkcji gastronomicznej ma pomóc jednocześnie uczniom, jak i słuchaczom kursów kwalifikacyjnych w przygotowaniu się do egzaminu zawodowego z kwalifikacji TG.16 "Organizacja żywienia i usług gastronomicznych". Ma on także poszerzyć kompetencje zawodowe osób odpowiedzialnych za planowanie i organizację żywienia w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego.

Pozycja bogata jest w treści dotyczące aktualnej wiedzy o składzie i wartości odżywczej żywności oraz racjonalnym odżywianiu. Znamionuje w dodatku zagrożenia zdrowotne, jakie niesie ze ...
  • ISBN - 9788389184825
  • Oprawa - broszurowa
  • Autor - Joanna Ozdarska

Oferta Cenowa

Bee.pl Bee.pl
Bee.pl
Żywienie i usługi gastronomiczne. Część 10 38,41 DO SKLEPU
Podręcznik Żywienie i usługi gastronomiczne cz. X Planowanie żywienia i produkcji gastronomicznej ma pomóc jednocześnie uczniom, jak i słuchaczom kursów kwalifikacyjnych w przygotowaniu się do egzaminu zawodowego z kwalifikacji TG.16 "Organizacja żywienia i usług gastronomicznych". Ma on także poszerzyć kompetencje zawodowe osób odpowiedzialnych za planowanie i organizację żywienia w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego.

Pozycja bogata jest w treści dotyczące aktualnej wiedzy o składzie i wartości odżywczej żywności oraz racjonalnym odżywianiu. Znamionuje w dodatku zagrożenia zdrowotne, jakie niesie ze sobą niezbilansowana dieta współczesnego człowieka. Pogłębia edukację żywieniową, namawia do zdrowego stylu życia. Przyszłych żywieniowców zaś uwrażliwia na odpowiedzialność za zdrowie konsumentów.

W podręczniku zaprezentowano, jak planować jadłospisy zgodnie z zasadami zdrowego żywienia oraz zaleceniami aktualnych norm żywieniowych. Uczy organizacji żywienia, jej planowania, rozliczania i oceny. Materiał podręcznika i zadania podsumowujące rozdziały utrwalają ergonomiczne umiejętności z zakresu:

planowania posiłków i układania jadłospisów,
przestrzegania zasad zamienności produktów,
obliczania wartości energetycznej i odżywczej potraw,
używania metody oceny sposobów żywienia,
oceniania jadłospisów i podejmowania działań korygujących przestrzegając zasad racjonalnego żywienia,
korzystania ze specjalistycznych programów komputerowych do planowania, rozliczania i oceny żywienia.

Książka wprowadza również w świat komputerowych baz informacji żywieniowych i programów, które ułatwiają bieżącą ocenę żywienia, jej rozliczanie i dokonywanie korekty jadłospisów.

W ostatnim rozdziale zawarto ponadto ankiety, które można zastosować do oceny własnego sposobu żywienia, jak i do analizy jakości planowanych jadłospisów.

Rozdziały podręcznika posiadają krystaliczny układ: wstęp wprowadzający w zagadnienia rozdziału, treści merytoryczne i opisujące je ilustracje, schematy oraz układy graficzne. Zawierają podsumowujące ćwiczenia i zadania testowe, z którymi uczniowie i słuchacze mogą zetknąć się na egzaminie. Rozdziały i podrozdziały posiadają na końcu "słowniczek trudniejszych pojęć", który pozawala na wyjaśnianie dodatkowych ważnych i czasem skompilowanych treści wykraczających poza umiejętności efektów kształcenia kwalifikacji TG.16.
  • ISBN - 9788389184825
  • Oprawa - broszurowa
  • Autor - Joanna Ozdarska
  • Wydawnictwo - Format-AB
  • Ilość stron - 270
  • Rok wydania - 2018