Pozycja bogata jest w treści dotyczące aktualnej wiedzy o składzie i wartości odżywczej żywności oraz racjonalnym odżywianiu. Znamionuje w dodatku zagrożenia zdrowotne, jakie niesie ze ...
Ozdarska joanna Żywienie i usługi gastronomiczne
Pozycja bogata jest w treści dotyczące aktualnej wiedzy o składzie i wartości odżywczej żywności oraz racjonalnym odżywianiu. Znamionuje w dodatku zagrożenia zdrowotne, jakie niesie ze ...
- ISBN - 9788389184825
- Oprawa - broszurowa
- Autor - Joanna Ozdarska
Oferta Cenowa
Pozycja bogata jest w treści dotyczące aktualnej wiedzy o składzie i wartości odżywczej żywności oraz racjonalnym odżywianiu. Znamionuje w dodatku zagrożenia zdrowotne, jakie niesie ze sobą niezbilansowana dieta współczesnego człowieka. Pogłębia edukację żywieniową, namawia do zdrowego stylu życia. Przyszłych żywieniowców zaś uwrażliwia na odpowiedzialność za zdrowie konsumentów.
W podręczniku zaprezentowano, jak planować jadłospisy zgodnie z zasadami zdrowego żywienia oraz zaleceniami aktualnych norm żywieniowych. Uczy organizacji żywienia, jej planowania, rozliczania i oceny. Materiał podręcznika i zadania podsumowujące rozdziały utrwalają ergonomiczne umiejętności z zakresu:
planowania posiłków i układania jadłospisów,
przestrzegania zasad zamienności produktów,
obliczania wartości energetycznej i odżywczej potraw,
używania metody oceny sposobów żywienia,
oceniania jadłospisów i podejmowania działań korygujących przestrzegając zasad racjonalnego żywienia,
korzystania ze specjalistycznych programów komputerowych do planowania, rozliczania i oceny żywienia.
Książka wprowadza również w świat komputerowych baz informacji żywieniowych i programów, które ułatwiają bieżącą ocenę żywienia, jej rozliczanie i dokonywanie korekty jadłospisów.
W ostatnim rozdziale zawarto ponadto ankiety, które można zastosować do oceny własnego sposobu żywienia, jak i do analizy jakości planowanych jadłospisów.
Rozdziały podręcznika posiadają krystaliczny układ: wstęp wprowadzający w zagadnienia rozdziału, treści merytoryczne i opisujące je ilustracje, schematy oraz układy graficzne. Zawierają podsumowujące ćwiczenia i zadania testowe, z którymi uczniowie i słuchacze mogą zetknąć się na egzaminie. Rozdziały i podrozdziały posiadają na końcu "słowniczek trudniejszych pojęć", który pozawala na wyjaśnianie dodatkowych ważnych i czasem skompilowanych treści wykraczających poza umiejętności efektów kształcenia kwalifikacji TG.16.
- ISBN - 9788389184825
- Oprawa - broszurowa
- Autor - Joanna Ozdarska
- Wydawnictwo - Format-AB
- Ilość stron - 270
- Rok wydania - 2018
Podobne Wynik szukania
-
Ozdarska joanna Żywienie
Producenta Ozdarska Joanna