Atlas osobliwości kulinarnych jest jak fenomenalny wieloskładnikowy tapas – pożywny, ale dający się pogryzać po trosze, i pełen niespodzianek. – Tom Colicchio, kucharz i aktywista
Lektura obowiązkowa dla wszystkich jedzących. – Dan Barber, kucharz i autor The Third Plate
Niezwykły festiwal różnorodności – prezentacja wielu fascynujących sposobów, które ludzkość wymyśliła po to, by się najeść. – José Andrés, kucharz, restaurator i założyciel fundacji World Central Kitchen
Ten wyborny przewodnik zatrzymał mnie przy stole od śniadania aż do kolacji. – Kyle MacLachlan, aktor i firma win
SMAKUJ ŚWIAT!
Atlas osobliwości kulinarnych, książka napisana poprzez ten sam wiecznie ciekawy świata zespół, który stworzył Atlas osobliwości, zaprasza na bankiet złożony z niezwykłości. Jesteście gotowi na piwo warzone z mgły w Chile? Na sardyński makaron zwany nićmi Boga? Jest to jednak o sporo więcej niżeli ledwie menu kuriozalnych przysmaków i zaskakujących dań. Ta przygotowana z rozmachem książka przedstawia, iż nasze życie koncentruje się wokół spraw dotyczących jedzenia. Dotyka historii – na przykład opowiadając o sieci wytwórni sosu rybnego w starożytnym Rzymie. Mówi o kulturze – wyobraźcie sobie 4 miliony kobiet, które spotykają się w jednym miejscu, aby przyrządzić pudding ryżowy. Zaprasza na wyprawę – nawet i na świętą chińską górę Hua Szan, by na jej szczycie napić się herbaty. A to dopiero początek.
Tytuł Atlas osobliwości kulinarnych. Przewodnik poszukiwacza smaków Autor Dylan Thuras,Cecily Wong Tłumacz Maciej Potulny Wydawnictwo Sonia Draga EAN 9788366661851 ISBN 9788366661851 Kategoria Literatura\Podróżnicza ilość stron 448 Rok wydania 2022 Oprawa Twarda Wydanie 1