Pochrzyn kaukaski to roślina bardzo silnym, silnym kłączu, która rośnie wyłącznie na ziemiach Kaukazu. Roślina jest chroniona i jest obecnie aktywnie uprawiana w górach. Działa tonizująco, przeciwzapalnie, rozszerzając niepodatność, obniżając zmęczenie i ulepszając sen. Pochrzyn kaukaski ma właściwości hipotensyjne, rozszerzające naczynia krwionośne, moczopędne, żółciopędne, uspokajające, immunomodulujące, tonizujące.
Reguluje jeszcze tworzenie lipidów i zmniejszają ich odkładanie się w naczyniach tętniczych, wątrobie, skórze, rogówce oka, powiększają naczynia obwodowe, udoskonalają pracę serca, sen, pamięć, nastrój, czynność wątroby i nerek.
Pochrzyn kaukaski stosuje się przy miażdżycy naczyń mózgowych, a także innych narządów, dystonii wegetatywno-naczyniowej, po udarze, przy bólach głowy, zapaleniach nerwu trójdzielnego, chorobach nadnerczy, układu niepodatnościowego, reumatoidalnym zapaleniu stawów, dnie moczanowej, zaćmie, zapaleniu powiek, zapaleniu spojówek, zapalenie rogówki, szum w uszach, tachykardia, napady dusznicy bolesnej, w celu zmniejszenia drażliwości, poprawy snu, pamięci, funkcji motorycznych i wydzielniczych przewodu pokarmowego.
W dermatologii pochrzynu kaukaskiego jest wyróznione w sytuacji łuszczycy, egzemy, neurodermitów, alergicznego zapalenia skóry.
Sposób przygotowania i zastosowania pochrzynu kaukaskiego:
1 łyżeczkę pokruszonego pochrzynu (2,5 g) zalać szklanką (200 ml) wrzącej wody, odstawić na 15 minut, przecedzić napar. Dorośli 1/2 szklanki (100 ml) naparu 1 raz dziennie z posiłkami. Gotowy napar przechowywać w lodówce. Czas używania to 1 miesiąc. W razie zapotrzebowania można powtórzyć.
Więcej o pochrzynie na naszym blogu